Ingredients
- 2 cup besann (bengal gram flour)
- 3 tbsp melted ghee
- 6 tbsp milk
- 1 cup melted ghee
- 1 1/4 cup sugar
- 1 cup water
- 2 tsp milk
- 1/4 tsp cardamon powder (elaichi)
- 1/4 tsp saffron strands (kesar)
- 1/4 tbsp crashed almond (badam)
- 1/4 tbsp crashed pistachio (pista)
How To Make In Gujarati
- pehla ek bowl lo, yehma besan,
3 tbsp melted ghee,
3tbsp milk nakho ane barabar mix karilo,
pachi yehne barbar haath thi ek bowl na ek corner ma jambavi ne 30 mins maate sukhwa muki do ,
pachi yeh mixture ne barabar halawi lo taake powder thai jai ane yehne barbar thi chani lo. - hawe ek non-stick pan lo yehma ghee ne medium flame par garam karo ..... ane pachi yehma aa besan powder ne nakhi do ... continous stir karta rehjo
approx 5 mins tak cook karjo taake brown colour nu thick paste bani jai
pachi yehne gas par thi utari lejo ane thando thawa dejo - hawe again ek non-stick pan lo yeh 1 1/4 cup sugar add karo ane 1 cup water addd karo...
ane high flame par cook karo taake all sugar melt thai jai....
approx 7 mins lagse
pachi yehma 2 tsp milk add karjo taake woh mixture saaf thai jai ane je part dissolve nathi thayo yeh pan na corners par chipki jaase... yehne nikali lejo - hawe aa melted sugar na mixture ne besan na mixture ma nakhi do ane continously stir karta rehjo...
pachi yehma elaichi nu powder nakhjo ane again barabar mix kari lejo
pachi yehma (1/4 tsp kesar + 1/2 tsp water) nu mixture add karjo...
pachi yehne barbar si mix kari lejo ...aa mixture ekdam tuti ne lumps walo powder bani jaase ...
pachi yehma thodo 2-3 tsp milk add karjo ane barabar mix kari lejo ane thick paste banawi lejo
pachi aa mixture ne ek oil si greese kareli thali ma nikali lejo ane barabar jambavi dejo thali ma ane yehna par badam & pista crush karela chidki dejo
ane pachi cover karine sukhawa muki dejo.... approx 2-3 hours ma tayyar thai jaase
hawe aapne je size na piecs karwa hoi yeh karilejo
How To Make In English
- take a bowl and add 2 cup besan , 3 tbsp melted ghee, 3 tbsp milk and mix well...
then tap it well to one corner of the bowl and keep aside for 30 mins to dry
now crush the mixture with hands to make powder and then skim the mixture to get thin powder mixture..
- now take a non-stick pan and add ghee to it and heat in on medium flame
then add the besan mixture to it continuously stir it
cook for approx 5 mins tilll mixture turns brown in color
now take the pan and keep aside - now take another non-stick pan.. and add 1 1/4 cup sugar and 1 cup water to it..
boil it on high flame for approx 7 mins till all sugar dissolve.. continuously stir
then add 2 tsp milk in the mixture to remove impurities...
then remove the sugar which has stuck to walls of the pan
- now add the sugar-water misture i the gram flour mixture and mix well...
then add cardamon powder to it again mix well
then add (1/4 tsp saffron + 1/2 tsp water) mixture to it and again mix well
then keep stirring the mixture till it becomes a thick powder with lumps
now add 2-3 tsp milk to it and and make a thick paste
now pour this mixture in a plate greased with oil and tap well with hand , so it cover the entire plate
now sprinkle crushed almond and pistachio o it
cover the plate and keep aside for 2-3 hours
then cut the thick paste into desired shape & sizes pieces
हिंदी में बनने का तारिखा
1-एक कटोरा ले लो और 2 कप बेसन, 3 बड़े चम्मच पिघल घी, 3 बड़े चम्मच दूध और अच्छे से मिला लें ...
फिर कटोरे के एक कोने में इसे अच्छी तरह से टैप करें और 30 मिनट के लिए सूखा रखें
अब पाउडर बनाने के लिए हाथों से मिश्रण को कुचल दें और फिर पतले पाउडर मिश्रण प्राप्त करने के लिए मिश्रण को चोल दें ..
2-अब एक गैर-स्टिक पैन लें और उसमें घी जोड़ें और मध्यम लौ पर गर्मी
तब बेसन मिश्रण को इसमें जोड़ें और इसे लगातार हलचल दें
लगभग 5 मिनट के मिश्रण के लिए पकाना रंग में भूरा हो जाता है
अब पैन लें और एक तरफ रखें
3-अब एक और गैर-स्टिक पैन ले लो .. और इसे 1 1/4 कप चीनी और 1 कप पानी जोड़ें ..
यह लगभग 7 मिनट तक उच्च लौ पर उबालें जब तक कि सभी चीनी भंग न हो ..
तब अशुद्धियों को हटाने के लिए मिश्रण में 2 चम्मच दूध जोड़ें ...
तो चीनी जो पैन की दीवारों में फंस गया है हटा दें
4-अब शराब-पानी के मस्तिष्क को बेसन में जोड़ें और अच्छी तरह मिलाएं ...
फिर इसके लिए इलायची पाउडर को फिर से मिलाकर अच्छी तरह मिलाएं
तब इसमें (1/4 चम्मच केसर + 1/2 चम्मच पानी) मिश्रण जोड़ें और फिर से अच्छी तरह मिलाएं
तो मिश्रण को सरगर्मी करते रहें, जब तक कि गांठों के साथ घने पाउडर न हो जाए
अब इसमें 2-3 चम्मच दूध जोड़ें और एक मोटी पेस्ट बनाओ
अब इस मिश्रण को थाली में तेल से तेल से मिलाकर हाथ से मिलाएं, ताकि यह पूरी प्लेट को कवर कर सके
अब कुचल बादाम और पिस्ता छिड़क ओ इसे
प्लेट को कवर करें और 2-3 घंटे के लिए अलग रखें
फिर इच्छित आकार और आकार के टुकड़ों में मोटी पेस्ट काट लें
Do we have to do step no. 4 on stov? I think without stove. Please confirm.
ReplyDeleteStep no 4 c j procedure batave che ye badhi procedure stove pr che k without stove pr???
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